Találtam a netet böngészve egy oldalt, ahol listázzák az amerikai államoknak a "state dessertjeit". Ami elsőre meglepett, hogy tulajdonképpen a felsorolás kilencven százalékát különböző piték teszik ki, de annak minden változata felbukkan: barackos, almás, áfonyás, mézes, sütőtökös, körtés, cseresznyés, diós, stb.
Egy viszont kitűnt számomra a többi közül. Úgy döntöttem, megpróbálom megcsinálni, mert annyira furcsának tűnt első látásra, hogy rádöbbentem, elkészítésének végeredményként csak két opció fordulhat elő: vagy a kedvencemmé válik az első beütésre őszies ízvilágával, vagy egy kupac szar fog rám várni a tepsiben.
Ez volna az Édesburgonyás Pite, bár a címben már ellőttem egy enyhe spoilert.
Nem tudom, mennyire hiteles az infó, de a listán Észak-Karolina neve alatt fut a sütemény, mint az állam leghíresebb desszertje. Állítólag ott nagyon gyakran szembe jöhet az emberrel egy ilyen pite, mivel az említett régióban termesztik a legédesebb édesburgonyát. Igaz, ez nekem, aki még életében nem kóstolta ezt a szulákfélék családjába tartozó növénygumót, amelyet másnéven batátának hívnak (forrás: Wikipédia), nem mond sokat. A rövid biológia órát még kiegészíteném azzal, hogy elméletileg nem rokona a burgonyának, csak külső hasonlóságuk miatt kapta nevét.
Elkezdtem tehát szemezgetni az interneten fellelhető receptek között, és igyekeztem olyat találni, amelyet meg is tudok valósítani "szakértelmemmel". Végül kiválasztottam egyet a sok közül, melyet a következőkben megcsinálok, és prezentálok nektek. Egy mustármag hitével állok neki a munkához.
A pitetésztát nem boltban vettem csomagoltan, hanem én csináltam. 1 teáskanál sót, 2 teáskanál kristálycukrot, 2 és fél bögre lisztet, fél bögre jéghideg vizet, és kockára vágott, 250 gramm margarint gyúrtam össze.
Ezután ment 1 órára a hűtőbe. (A képen szereplő állapotánál tovább gyúrtam, de már ennek a képnek elkészítése is egy csodát jelentett számomra, és fél óra kézmosást a gyúrás után.)
Közben igyekeztem elkészíteni az édesburgonyakrémet. Felraktam főni ezeket a mutáns krumplirépasütőtök izéket, majd mikor már teljesen átfőttek, leöntöttem róluk a vizet, és hideg víz alá tettem őket. Így könnyen el lehet távolítani a héjukat az internet szerint, bár ezt én is igazolhatom. Valóban lejött a hájuk, meg még velük együtt a fél burgonya.
Ezután már meghámozott állapotukban egy teáskanál szerecsendiót, két teáskanál fahéjat, fél bögre kristálycukrot szórtam hozzájuk, majd 100 gramm margarinnal mixeltem össze. Egy dolog kimaradt a képekről, amit még szintén hozzáadtam. Kellett hozzá tojás a recept szerint, amit ütöttem is fel hozzá, csak mixelés közben jöttem rá, hogy elfelejtettem lefotózni. Ennek érdekében még egyet adtam hozzá, hogy azt is illusztrálhassam számotokra. De megzavartak közben, így véletlenül azt is elfelejtettem lefényképezni. Így higgyétek el nekem, hogy 2 tojás van benne. Pedig a recept alapján csak egynek kellene amúgy, de így is jó let.
200 fokon nagyjából negyven percen át sütöttem.
Szóval a pitetésztához szükséges:
- 250 gramm margarin
- 2,5 bögre liszt
- fél bögre jéghideg víz
- 2 tk kristálycukor
- 1 tk só
A krémhez a hozzávalók:
- 3 db édesburgonya
- 100 gramm vaj/margarin
- fél bögre kristálycukor
- 1 tk szerecsendió
- 2 tk fahéj
- 1 tojás (én kettőt tettem bele)
Íme a végeredmény:
(Drámai megvilágításban. Úgyis halloweeni hangulata van az ízvilágának.)